De dolda stegen till topp-prestation för ditt team

Att skapa högpresterande team är en komplex resa som många chefer och teammedlemmar försöker bemästra. Många team fastar i bekvämlighetsfällan och stagnerar i sin utveckling. Men vad krävs för att bli ett verkligt högpresterande elitteam? Och vad skulle det innebära för ditt team?

Exempel på högpresterande elitteam

Inom elitidrotten och militären finns många exempel på högpresterande elitteam. Militära specialförband måste prestera på topp, individuellt och tillsammans, eftersom de lägger sina liv i varandras händer. Ett landslag i fotboll vinner inte landskampen om ett par individer med högsta internationella klass har en dålig dag.

Även om det är mindre vanligt inom arbetslivet så finns det exempel på elitteam även här. Flera IT-bolag var tidigt ute med att fostra självdrivna, innovativa, internationella team som hanterade riktigt stora affärer, något Fredrik hos oss har upplevt från insidan under åren han arbetade internationellt inom IT.

Dessutom har vi alla haft olika VD-roller och sett vilken transformation ett team kan genomgå även på ”vanliga arbetsplatser”.

Individ VS team – ett exempel från svensk och internationell landslagsfotboll

Inom elitfotbollen, där jag varit verksam, har ledarskapet och dess påverkan på teamutveckling utvecklats över tid. Pia Sundhage valde så sent som för 10 år sedan en modell för sitt ledarskap där ett par individuella stjärnor lyftes fram vilket var ”osvenskt” och något som fått kritik, även av spelarna som inte kände sig helt bekväma. Sundhages ledarstil hade dock fungerat utmärkt med USA:s damlandslag som tog OS-guld under hennes ledning. Sedan dess har den internationella konkurrensen hårdnat betydligt och vår nuvarande förbundskapten Peter Gerhardsson har lyckats hålla Sverige kvar på högsta nivån med ett VM-brons förra sommaren.

Peter leder med en annan filosofi där han och ledarteamet lägger lika stor vikt vid att maximera individernas som lagets prestation och satsar mycket på att bygga en ärlig, positiv och trygg kultur där spelarna vågar misslyckas. De betonar också vikten av samtligas bidrag till helheten. I en trupp på 23 spelare är det fler som inte startar matcherna än som gör det och ju mer motiverad den 23:e spelaren är desto bättre blir laget som spelar. Där Peter ofta innan match lyfter fram både start- och slutelvan. I dagens konkurrens tycks denna filosofi röna mer framgång och passa vårt svenska lag.

Ett tydligt exempel på “hur starkt team” det svenska damlandslaget är syns tydligt från uppvärmningen inför landskampen mot Irland där samtliga spelare deltar, oavsett om de startar matchen, är avbytare eller skadade.

fotbollslandslaget

Högpresterande team på arbetsplatsen

I arbetslivet får ju alla vara med och spela. Men liksom ett elitlag i fotboll kommer en arbetsgrupp som kännetecknas av tillit, ansvarstagande och engagemang att prestera, och må, bäst. Vad utmärker ett verkligt högpresterande team på arbetsplatsen?

  • trygghet och tillit snarare än konkurrens och prestige
  • värdefulla egenskaper hos varje individ tas till vara för teamets bästa
  • alla blir sedda, teammedlemmarna uppskattar och hyllar varandra
  • alla tar lika mycket ansvar
  • ledarskapet skiftas till den som är bäst lämpad för stunden
  • gruppmedlemmarna vågar utmana och ställa krav på varandra, ger och tar feedback
  • gruppen kan och vågar fatta beslut självständigt

Många team tar sig inte vidare från sin bekvämlighetszon

Vi kan se att många team befinner sig i en bekvämlighetszon där ganska starka krafter gärna håller de kvar och förhindrar utveckling och framför allt mycket högre utväxling på insatserna.

Det handlar enligt våra spaningar om att:

  • gruppen (någon eller fler av medlemmarna) inte vill riskera den ”goda stämning” som de beskriver finns
  • medlemmarna ser det som att teamet har relativt stort engagemang för sitt arbete som man inte ska ta för givet
  • förändring i sig kan vara jobbigt då ”bekväma” medarbetare kan oroa sig för att få mer att göra
  • sannolikt har få i teamet erfarenheter från gruppsamverkan där man kommit betydligt längre så att referensramarna kring vad som går att uppnå saknas

Högpresterande team är självutvecklande

Med vår modell i sex faser menar vi att det finns steg ett team behöver gå igenom för att kunna nå ett stadium av ”flow” där teamet är självutvecklande. Dessa team nöjer sig aldrig med status quo.

Dessutom skall en teamutvecklingsmodell innehålla en koppling till faktiska resultat så att insatserna att utveckla teamet kan utvärderas ekonomiskt. Det räcker inte med att vara produktiv eftersom ett team kan arbeta hårt men inte nödvändigtvis med rätt saker.

De sex faserna i utvecklingen av ett högpresterande team

Här är vår utvecklade modell för ett teams utvecklingsfaser och vad som kännetecknar varje steg.

axaltior-team-utvecklingsmodell

Healthcheck Team

Genom att identifiera var ett team befinner sig, samt dess styrkor och svagheter – kan du identifiera de viktigaste åtgärderna som behövs för att ta teamet till nästa nivå.

I vår tjänst Healthcheck Team gör vi just en sådan analys och bidrar med färdiga rekommendationer för att ta nästa steg.

Brinner du för teamutveckling med fokus på att bygga högpresterande team som både fungerar och levererar resultat? Kontakta oss!

Exklusiv workshop

Vi genomför med jämna mellanrum en Workshop på ämnet “Högpresterande Team”. Denna workshop är exklusiv och ca 6 personer på gång. Deltagandet är baserat på att man är inbjuden, men om du är intresserad så hör av dig till någon av oss, så tar vi ett samtal.

Avatar
Jessica Lagerqvist
Partner
Alla poster Publicerad: 14 September 2024