Utmanande medarbetare

Att få medarbetare och team att både prestera och må bra, är en av de viktigaste uppgifterna för dig som är chef. Därför behöver du vara bra på att bygga relation med, och mellan, dina medarbetare. Men, det är inte alltid enkelt, speciellt om du har ”svåra” medarbetare i ditt team. Här är tre personlighetstyper som ofta skapar utmaningar och vad du kan göra för att förbättra situationen.

Utmanande medarbetare

Svaga eller konflikttyngda relationer ger mängder med problem. I stället för energigivande diskussioner, innovation och teamanda blir varje dag en kamp där fokus hamnar på fel saker. I värsta fall får du en situation med omotiverade medarbetare, misstro, konflikter, folk som smiter från sitt ansvar eller pratar illa bakom varandras rygg. Det är inte konstigt att det blir svårt att nå uppsatta mål i en sådan miljö. Resultaten uteblir och personal kanske rent av slutar. Dessutom är det frustrerande och driver mycket tid. Andra uppgifter, som att leda möten, förmedla visioner, planera och arbetsleda – blir svåra om inte omöjliga. Och det är lätt att ta med sig stressen hem.

Tre personligheter som prövar teamet

Så, vi kan konstatera att relationer är viktiga för både prestation och välmående i ett team. Men det är inte alltid som mellanmänskliga relationer fungerar väl. Här är tre personligheter som kan göra det extra svårt att bygga ett positivt samarbetsklimat – och som många chefer inte vet hur de ska hantera. Kanske känner du igen någon av dem?

1. Medarbetaren med låg anpassningsförmåga Denna person sätter sig emot förändringar och ifrågasätter allt; idéer, beslut och aktiviteter. Personen blir en bromskloss, agerar passivt-aggressivt eller motarbetar aktivt ledarens och andra teammedlemmars initiativ.

2. Medarbetaren med låg självinsikt Denna personlighet brukar vara den svåraste medarbetaren. Personens bristande självinsikt gör det svårt att ha konstruktiva utvecklings-och lönesamtal. Personen förstår inte hur hans eller hennes agerande påverkar andra vilket orsakar konstanta missförstånd och frustration.

3. Medarbetarenmed låg förmåga att kompromissa Denna personlighet kan inte se saker från olika synvinklar. Han eller hon är bestämd i sina åsikter, tar aldrig andras perspektiv och om personen dessutom har en rak konflikthanteringsstil så upplevs hen ofta som omöjlig.

Det här kan du göra

Här är några saker du som chef kan, och bör, göra om du känner igen dig i problembilden och har ”svåra” medarbetare i ditt team.

1. Utbilda: Ge personen en chans att få nya insikter genom adekvat utbildning eller coachning. Det är inte omöjligt att personen aldrig fått en chans från någon. Fortbildning av något slag kan bli ett lyft för både individen, teamet och dig som chef.

2. Omplacera: Att flytta personen till en annan roll där hen kommer bättre till sin rätt kan vara en lösning. Det är inte omöjligt att personen är på fel plats, känner av detta och således inte trivs på jobbet.

3. Avveckla: Ibland kan du som chef behöva ta situationen på allvar och säga upp personen. Det föregås av ett, eller flera, svåra samtal men det är inte omöjligt att personen själv inser att det bästa är att gå skilda vägar.

Kolla hälsan på ditt team

Sammanfattningsvis är ett väl fungerande team nyckeln till goda resultat – och till engagerade, motiverade och välmående medarbetare. Omvänt blir det praktiskt taget omöjligt, för dig som chef, att lyckas i ditt uppdrag om ditt team inte fungerar.

Ett teams utveckling beskrivs ofta i olika faser där toppnivån karaktäriseras av förtroende, respekt, ansvarstagande, lust och ”flow”. I alla teamets utvecklingsfaser finns åtgärder för att trimma laget – men vad som behövs varierar och det är inte alltid självklart.

Därför vill jag tipsa om Axaltiors Healthcheck – nuläge på ditt team.

Det är en analys som lyfter fram; Hur långt har ni kommit? Vilka är era styrkor och svagheter? Och vad kan ni göra för att ta er till nästa nivå och ett allt bättre fungerande team? Health Check riktar sig framför allt till dig som vill utveckla ditt team till att bli bland de bästa. Men den hjälper också dig som behöver komma till rätta med utmaningar.

Läs mer om Healthcheck här.

Avatar
Jessica Lagerqvist
Partner
Alla poster Publicerad: 15 May 2024