Är du emotionellt intelligent? Del 2
Din emotionella intelligens (EI) underlättar eller försvårar dina relationer med andra. Därför är EI den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas i ledarrollen. Den påverkar såväl prestation som välmående–hos både dig och din personal. Här är två steg för att höja din emotionella intelligens och utvecklas som ledare.
Emotionell Intelligens är ett mått på en persons förmåga att förstå och handskas med egna och andras känslor, bygga relationer och agera empatiskt. EI påverkar alla mellanmänskliga relationer, inte bara i yrkeslivet utan även privat. Därför brukar det löna sig, på många sätt, att jobba med sin EI, även om det kräver en del.
Läs gärna del 1 om Emotionell Intelligens innan du läser vidare.
Går det att lära sig emotionell intelligens?
Emotionell intelligens förklaras delvis av epigenetik (källa Daniel Coleman). Förenklat betyder det att EI är genetiskt betingad. Men också att den slås på/av beroende på den sociala och emotionella miljö du vuxit upp i. Därav skulle man kunna tro att det inte går att påverka sin emotionella intelligens. Men, forskning visar tvärtom att det går att lära sig. Detta eftersom hjärnan är plastisk. Stimuli, kontinuerlig träning och systematisk inlärning kan över tid skapa nya kopplingar i hjärnan.
Tre utmaningar med emotionell intelligens
Det finns tre stora utmaningar med EI:
- De flesta individer har inte vänt blicken tillräckligt mycket inåt för att förstå sig själva, sina styrkor, behov och svagheter. Det gör att de flesta av oss inte är medvetna om hur vi påverkar andra.
- Vi tenderar att utgå från oss själva. Det gör att vi tror att andra fungerar som vi, vilket inte alltid stämmer. Det kan vara rätt inom vissa områden men inte alls inom andra.
- Dessutom kräver emotionell intelligens att vi anpassar oss, och det kan som bekant vara svårt med beteendeförändring, speciellt när vi är pressade eller stressade.
Att höja sin EI kräver vilja, nyfikenhet, ihärdighet och tålamod. Men det finns genvägar.
Två steg för att öka din emotionella intelligens
Den som vill öka sin emotionella intelligens behöver arbeta med alla delar i EI-modellen (se bild nedan). Och du behöver börja i den nedre vänstra delen och röra dig medsols.
- Skaffa insikt: Först måste du öka din medvetenhet om dig själv och om andra
- Vidta åtgärder: Utifrån insikterna kan du sedan förbättra dina sociala färdigheter och till och med reglera dina beteenden i svåra situationer. Så hur ska du då bli tillräckligt medveten? Och vilka åtgärder ska du vidta för att förbättra dina sociala färdigheter och självreglering? Mer om det nedan
1. Öka din medvetenhet om dig själv och andra
Du kan medvetet fokusera på att öka din insikt genom att t ex: självreflektera, observera, interagera med många olika slags människor och försöka förstå orsaken till deras agerande. Men, många tycker att det är svårt att fokusera på detta i sin hektiska vardag. Det tar mycket tid och dessutom är många av insikterna dolda. Det är till exempel svårt att upptäcka skillnader i människors perspektiv eftersom vi, som sagt, utgår från oss själva.
Genväg: Personlighetstest
En genväg för att nå djupare insikter är att göra ett personlighetstest. Alternativt, låta alla i teamet göra ett sådant test–för att förstå den gruppdynamik som finns. Bra sådana tester är omfattande men väl värda investerad tid. Du får insikter som annars är praktiskt taget omöjliga att få och dessutom får du det snabbt.
2. Träna på beteenden med återkoppling
Att förbättra sina sociala färdigheter och sin självreglering fordrar ännu mer av individen. Det kräver träning över tid. Även här kan du göra saker själv. Du kan till exempel öva på att styra dina tankar för att kontrollera dig i pressade situationer. Eller försöka vara mer specifik i din kommunikation för att ge omgivningen en bättre chans att förstå dina känslor.
Att öva på beteendeförändring utan feedback är dock svårt. Den som vill förbättra sina färdigheter behöver därför bygga in löpande återkoppling på något sätt.
Genväg: Ledarträning
Det mest effektiva sättet anamma nya ledarbeteenden är ledarträning, helst individanpassad sådan, t ex interna eller externa ledarutvecklingsprogram, mentorskap eller coaching.
Ledarträning bör sträcka sig över tid, innehålla konkreta övningar (simulerade och/eller verkliga), inkludera återkoppling samt ge ledaren löpande stöd i knepiga situationer som uppkommer.
Steg ett och två samverkar
På Axaltior har vi goda erfarenheter av ovanstående ”genvägar”. Vi använder ett av marknadens vassaste personlighetstest, The Birkman Method® i steg 1.Utifrån testresultaten snävar vi sedan in på de områden som ledaren behöver utveckla, i vår ledarcoaching och ledarutvecklingsprogram. Det gör att båda stegen, för att öka ledarens emotionella intelligens, blir väldigt effektiva.
Underskatta inte vikten av medvetenhet!
Ett vanligt misstag är annars, enligt min erfarenhet, att man underskattar insiktsdelen. Många företag initierar ledarutveckling–utan att bry sig om medvetenheten hos de deltagande cheferna. Och det påverkar hur framgångsrik ledarutvecklingen blir. Medvetenhet är nämligen en förutsättning för att man som ledare, eller medmänniska, ska kunna agera annorlunda. För att understryka denna poäng, lägger jag in några typiska kommentarer jag ofta hör från personer som genomfört ett Birkmantest:
Nu förstår jag varför han blir så illa berörd av den här personens beteende!
Aha, det är ju uppenbart varför vi klaschar i vår kommunikation!
Nu fattar jag varför jag blir så frustrerad i vissa situationer
Jag visste att jag är rak och direkt men inte att jag är så pass mycket mer dominant än de flesta andra
Sammanfattningsvis
Emotionell intelligens (EI) underlättar eller försvårar dina relationer med andra och är den viktigaste faktorn för att lyckas i ledarrollen. Du kan träna upp din EI men det kräver både nyfikenhet och ihärdighet. Det finns emellertid genvägar som gör att du snabbare kan utveckla din emotionella intelligens. Ett effektivt sätt för att snabbt öka medvetenheten om sig själv och andra är att göra personlighetstest.
Ett effektivt sätt att träna på sociala färdigheter och självreglering är att delta i ett ledarutvecklingsprogram och löpande få återkoppling på nya beteenden.